Λάβρος κατά των δικαστικών λειτουργών, των υπαλλήλων των δικαστηρίων και των δικηγόρων για την «ελάχιστα κολακευτική» κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης, εμφανίστηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Oι αντιδράσεις του ακροατηρίου στην πρότασή του για παράταση της λειτουργίας των δικαστηρίων έως τις 7 μ.μ., προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης, ανάγκασαν τον κ. Σανιδά να ασκήσει οξύτατη κριτική τόσο κατά των δικαστών- συμμεριζόμενος τις περί λευκής απεργίας καταγγελίες των δικηγόρων- όσο και κατά των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι, όπως υποστήριξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εργάζονται ελάχιστα ενώ αμείβονται περισσότερο σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Για να στηρίξει τις αιτιάσεις του ο κ. Σανιδάς και να καταρρίψει το περί φόρτου εργασίας επιχείρημα, παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το 2006 εκδόθηκαν από το Εφετείο Αθηνών 3.300 αποφάσεις λιγότερες σε σύγκριση με το 1990, ενώ από το Πρωτοδικείο Αθηνών 23.000 λιγότερες αποφάσεις.

Παρά τις αντιδράσεις του ακροατηρίου, αλλά και των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκανε λόγο για «ομηρεία» και «ακύρωση της αποστολής της Δικαιοσύνης», καθώς και για «παράνομη συμπεριφορά» αυτών που δεν δέχονται την παράταση του ωραρίου. Η «αρνησιδικία»- όπως χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί- «ευνοεί τους κακόπιστους συναλλασσομένους από πλευράς πολιτικής και τους κακοποιούς από πλευράς ποινικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Σανιδάς, ενώ με αφορμή το νέο μισθολόγιο των δικαστών είπε:

«Αρκετοί από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ή δεν θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε, ότι είμαστε υπηρέτες του ανώνυμου πολίτη, από το υστέρημα του οποίου σιτιζόμαστε. Αντί τούτου, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να προσπαθούμε να διασφαλίζουμε μόνο τα συμφέροντά μας και την καλοπέρασή μας αγνοώντας ότι απέναντι από τα δικαιώματά μας υπάρχουν και οι υποχρεώσεις μας προς τη Δικαιοσύνη και προς τον Έλληνα πολίτη».

Με την πρόταση του κ. Σανιδά για παράταση του ωραρίου, αλλά έως τις 5 μ.μ., συμφώνησε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Δ. Κυριτσάκης, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινός επανέλαβε την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για τη λειτουργία των δικαστηρίων έως τις 4 μ.μ (από 3 μ.μ. που είναι σήμερα).

Αντίθετη άποψη, ωστόσο, για την εικόνα της Δικαιοσύνης έχει ο αρμόδιος υπουργός κ. Σ. Χατζηγάκης, του οποίου η εκτίμηση για το «αποκατεστημένο πλέον κύρος της Δικαιοσύνης» προκάλεσε συζητήσεις ακόμη και μεταξύ των δικαστικών λειτουργών. «Παρά τις κατά καιρούς κακόβουλες και άδικες επιθέσεις, σήμερα μπορώ με βεβαιότητα να διαπιστώσω πως τα δύσκολα για τη Δικαιοσύνη είναι παρελθόν», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: Τα Νέα 17/12/2007